Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Gringo“, Promocija u KC Gradu, 24. oktobar 2009.

U tada novom prostoru KC Grad, samo nekoliko meseci nakon otvaranja, izdavačka kuća Kornet predstavila se jednim od svojih najuspešnijih izdanja – romanom „Gringo“ Vojislava Bešića koji je godinama pre objavljivanja kružio internetom i postao slavan i pre same promocije.
Beške i Pavle kladili su se pred promociju. Beške je tvrdio da će biti prodato više od 100 primeraka knjige, a Pavle je, poučen ranijim iskustvima, tvrdio da za tako nečim nema nikakvih šansi. Rezultat opklade vredne 2000 evra bio je nekako nerešen jer je prodato 76 primeraka knjige što je znatno manje od 100, ali je ujedno znatno više od bilo kog dotad postignutog rezultata sa bilo koje dotadašnje promocije (dotadašnji rekord držala je „Leposava“ upravo Pavla Ćosića sa 58 prodatih primeraka na promociji u Čačku).

Promocija je održana 24. oktobra 2009. godine, samo nekoliko dana pred otvaranje Sajma knjiga i na njoj su učestvovali Kia Kiai, Dubravka Lakić, Vojislav Bešić i Pavle Ćosić, dok su tekstove iz knjige i performans izveli glumci Tanasije Uzunović i Biljana Mišić. Na promociji su se u krug vrteli slajdovi Bešketovog boravka u samostanu u Meksiku, a kraj promocije začinio je tandem Beške-Pera Ložač uz pesmu „Ljubav će promeniti sve“.

 

Evo jedne od brojnih najava ove spektakularne manifestacije /B92/

Inače, autor je bio protagonista muzičke scene osamdesetih u Beogradu (Bezobrazno Zeleno, The Glissers…), a svoje iskustvo boravka u jednom meksičkom samostanu gde je pomagao siromašnima i osnovao zubarsku ordinaciju, uobličio je u roman za koji njegov izdavač veruje da će čitalačka publika koja voli knjige kakve objavljuje „Kornet“ prihvatiti, i ima potencijal da postane hit.

Urednik i recenzent knjige Pavle Ćosić je rekao da je Bešić jedan neverovatan dokumentarista, avanturista i, pre svega, humanista koji je napisao autobiografski roman o svojim životnim i duhovnim pustolovinama.

„Da sve bude lepše, odličan je pisac“, dodao je Ćosić i ocenio da je „nemoguće ne pročitati u cugu ovaj dnevnik-roman“.

Prema njegovom iskustvu, nakon što je sa velikim interesovanjem pročitao „Gringa“ zavoleo je „njegovog autora kao najboljeg prijatelja“.

Bešić (49) se uz studije stomatologije u Beogradu bavio pop-rok muzikom i svirao sa bendovima beogradskog novog talasa, da bi 1984. objavio prvi album sa grupom Bezobrazno Zeleno „BZ-1“.

Od 1992. do 1995. je živeo u Pragu gde je pisao i radio kao DJ u dve praške diskoteke, a zatim se vraća u Beograd i osniva bend „The Glissers“ sa doajenima tadašnje muzičke scene (Margita Stefanović, Branko Isaković, Marija Mihajlović i drugi). Izdaju CD za „Imago Records“.

U Njujorku je od 1996. a sve vreme piše kratke priče na srpskom i engleskom jeziku.

Dve priče je objavio dok je boravio u Pragu, na engleskom, u književnom časopisu „Traphika“. Kanadski magazin „Mi“ objavio je pet njegovih priča 2001. godine.

U leto 2005. odlazi u Meksiko gde volontira za meksičku varijantu lekara bez granica, u Matamorosu. Otvara stomatološku ordinaciju u samostanu Santa Rosa De Lima, gde je i živeo i tu je nastala knjiga „Gringo“.

Tokom 2010. i 2011. godine roman „Gringo“ promovisan je u preko 20 mesta u Srbiji i regionu.

Leave a Reply

Stay in Touch

Copyright 2021 © All rights Reserved. Design by Kornet