Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

KOZINSKI – VOJISLAV BEŠIĆ

Kliknite ovde za naručivanje - besplatna dostava!

Edicija: Tripovetke
Za izdavača: Goran Kostrović
Urednik: Pavle Ćosić
Tehnička obrada, korice i dizajn: Miloš Trajković
Lektura i korektura: Vladislava Miler
ISBN: 978-86-86673-28-2
Tiraž: 1000
Datum izdanja: 19. jul 2012.

 

 

Kad uzmete da čitate „Kozinskog“ ili ga nećete ispustiti iz ruku dok ga ne pročitate, ili ćete preneraženi odustati već posle 5-6 strana. Zavisi od afiniteta, odnosno razumevanja ovakvog izraza.
Posle velikog uspeha romana „Gringo“ („Kornet“, 2009) Vojislava Bešića, pisac se odlučio za nešto drugačiji žanr s kojim se takođe više nego dobro nosi. Nije lako pisati o knjizi koja obrađuje tematiku koja je toliko puta ispričana, i „Kornet“ ovu knjigu ne bi ni objavljivao da ovaj roman ne pravi samo jedan veliki iskorak iz te priče, nego i što na vrlo neposredan, prijatan pa čak i ganutljiv način priča o nečemu što je oficijelno označeno kao društveni talog metropole (u ovom slučaju je to najviše Njujork, ali delom i Prag i Beograd). Naime, umesto da prikaže te ljude osuđujući njihovu nemogućnost da se snađu u modernom društvu, Bešić nam otkriva da se zapravo radi o mučenicima i iskušenicima nehumanog društva. Osim toga, gomila ispričanih dogodovština i čak anegdota opisane su crnohumorno i sa jakim osećajem za meru, sočnim jezikom i finim sarkazmom prema intelktualštini.
Bešić se ovim romanom izdvaja među više nego ozbiljne pisce s potencijalom da postane ne samo kultni pisac nego jednog dana i klasik.

Milica Markić i Pavle Ćosić

 

TIZER, UPUTSTVO DIZAJNERU

Buci, ako te ne mrzi ili nisi raspoložen da odmah pročitaš celu knjigu, ukratko siže, tj. glavne odrednice:
Ključni momenti su: dosta seksa, narkomanije, rokenrola (ali sve s distancom i uz parodiju žanra), apsurdnih događaja, malo u Pragu malo u Njujorku (ima i flešbekova iz Beograda), da bi kasnije sve počelo da se pretvara u kombinaciju komedije apsurda i kriminalističkog romana, u kojem psi govore, glavni junak ostaje bez senke i slično. Svejedno, ne bi bilo loše da pročitaš jer se brzo čita, a i mnogo je zabavno. U svakom slučaju, ovo je nešto što se pamti, naročito pojedine scene.

Kliknite ovde za naručivanje - besplatna dostava!

Leave a Reply

*

Stay in Touch

Copyright 2021 © All rights Reserved. Design by Kornet