Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U Srbiji više nije dostupan nijedan ruski medij, uprkos Dačićevom i Vučićevom obećanju da cenzure neće biti

Od danas više nije dostupan ni internet portal https://rs.sputniknews.com/. Stranica je nedostupna. Ovo je usledilo kao mera za gašenjem svake mogućnosti da se čuje ruska strana u vezi sa događajima u Ukrajini koje je donela2 EU.
Ivica Dačić je kad je EU tako odlučila baš za Sputnjik izjavio da u Srbiji te cenzure neće biti. Isto je izjavio i predsednik Vučić na zajedničkoj konverenciji za štampu sutradan. Oni su istakli da u Srbiji neće biti ukinuta njihova sloboda izveštavanja. I da je Zapad oduvek govorio o medijskoj slobodi, a da to upravo sada ne pokazuju, piše Sputnik.
Za kontradiktornu i licemernu politiku ove vlasti ne odgovara niko, a krila joj još više daju opozicioni mediji koji očigledno neće ili ne smeju ili ne mogu nimalo da se zameraju EU i Americi.

Foto Printscreen Instagram

Radi se o međunarodnim medijima Raša tudej (Russia Today) i Sputnjik (i radio i televizija i portal). Ova cenzorska lekcija iz „demokratske” Evrope najpre se osetila na društvenim mrežama koje su, iako je taj prostor zakupljen i plaćen, istog momenta preknule s prenosom tih medija.
Treba istaći i da je Vučićev režim izglasao rezoluciju UN u kojoj se oštro osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.
Odmah nakon toga prestalo je emitovanje Raša tudej na Studiju B bez ikakvog objašnjenja. Odmah zatim, prestala je mogućnost da se vidi direktno RT preko srpskih provajdera, a danas je definitivno onemogućen prilaz ovim portalima na srpskom.

Foto printskrin

Ono što je još indikativnije je da se demokratska opozicija o ovome zasad ne izjašnjava. Iako se radi o brutalnom kršenju osnovnih demokratskih postulata i kršenja prava na javnu reč i slobodu medija, opozicija u Srbiji ćuti. O ovome se ne može ništa pročitati ni na zvaničnim opozicionim medijima kao što su Direktno ili Opozicionar. Za one naivnije, možda treba napomenuti da N1 i Nova S, pod direktnom kontrolom američke administracije, svakako da neće javiti ništa o ovome. O svemu ćuti i NSPM, doduše, ovo za njih verovatno važi zato što informacije dobijaju brzinom Koštunice, kako je za Kornet izjavio Zvonimir Petković iz Stranke za poštovanje demokratije i pravde.


Leave a Reply

Stay in Touch

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by Kornet