Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

KLIMATSKE AKTIVISTKINJE I NA KOSOVKU DEVOJKU – Lažnim šlajmom oskrnavile čuveno delo Uroša Predića

„DOK VI VELIČATE KOSOVSKI MIT, ZEMLJA NESTAJE!”, uzvikivale su na sav glas aktivistkinje.
Trend napadanja na vredna umetnička dela koje organizuju aktivistkinje širom sveta, preneo se vrlo brzo i na Beograd. Tri aktiviskinje iz udruženja ODBRANIMO PLANETU, UNIŠTIMO UMETNOST blizak aktiviskinjama Alidi Čvorović i Kataši Mandić, zasad nepoznatih imena, prosule su dva litra veštačkog šlajma na delo „Kosovka devojka”, svakako najvrednije delo Uroša Predića, uzvikujući: „Dok se vi bavite kosovskim mitom, naša planeta nestaje!”.
Ova slika inače trenutno nije javno izložena i nalazi se u depou Narodnog muzeja tako da nije jasno kako su aktivistkinje tamo dospele, a nije jasno ni kako je obezbeđenje tako brzo reagovalo i pozvalo policiju koja je odmah stigla i privela ih na informativni razgovor.

Klimatske aktivistkinje (Foto: Saša Stanković Batut)

Čuvena slika Uroša Predića bila je pokrivena staklom pa tako sama slika nije nimalo oštećena, javljaju iz Narodnog muzeja. Ovo se uklapa u jedno od osnovnih pravila aktivizma koje glasi: OSKRNAVI, NAPRAVI SKANDAL, ALI NE OŠTETI. Iz tog razloga se veruje, kako kažu u policiji, da su i naše aktiviskinje prošle kroz obuku u Norveškoj, kao i većina onih koji se danas bave klimatksim aktivizmom.
Ova vest je izmišljena, jednostavno je lažna, obična je patka, ali će svakako doprineti da nam Zemlja bude čistija i lepša za život, kao što su i mnoge druge slične akcije izvedene u poslednjih nekoliko dana. Podsetimo, napadnuti su radovi Pikasa, Van Goga i Direra, čime je ovaj gest našeg Uroša Predića stavio u sam vrh svetskog slikarstva.

Lažni šlajm loše fotošopiran na slici Kosovka devojka

Stručnjaci najavljuju da će biti još ovakvih i sličnih akcija, a iz organizacije Žene u crnom stižu vesti da će se šlajmom napasti i obe skulpture Despota Stefana u Beogradu ukoliko jedna od njih ne bude uklonjena jer je Beograd najzagađeniji grad na svetu i to je nešto što je opšte poznato i oko toga nema rasprave.
Jedna aktivistkinja se danas drala i pored statue patrijarha Pavla i vikala na sav glas: ”ABORTUS JE PREVAZIĐEN, SAD JE KLIMA NA REDU!”. Ona nije uhapšena. Eno je još uvek se dere.

Beogradska aktivistkinja u elementu

Leave a Reply

Stay in Touch

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by Kornet