Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Letnja menestra zelena, recept

Ovo jelo je tipično za područje Dubrovnika i okoline. Tačnije, nekadašnje Dubrovačke Republike. A još tačnije za Konavle.

Kažu da su najbolja jela ona koja su jednostavna i prosta. Kao pasulj prosta. To je sigurno potpuna istina što dokazuje i menestra zelena. Ovaj naziv se prvi put spominje u dubrovačkim arhivima 1580. godine. Tajna je u tome da treba imati kost od pršuta, ali ako to nemate, možete ubaciti i parčiće dobrog pršuta u lonac, ne samo da daju ukus nego i da budu deo jela.

Sastojci (količina zavisi od vaših potreba. Najčešće se u ovim recptima navodi velik broj ljudi, ali vi stavite koliko vam treba)
– Kupus i kelj (jer raštana nema leti)
– Krompir
– Sušeno meso. Najbolje neka kolenica, butklica, rebarca ili kobasica. Odlično tu stoji sremska ili levačka kobasica kao zamena za konavosku.
– Začini. Biber i so se podrazumevaju, a dobro ovde dođe bosiljak, ruzmarin da se krčka, a i dva-tri čena belog luka koje ovde gledamo kao začin.

Priprema

Kao što smo rekli, vrlo je jednostavno. Samo stavite sve da se kuva, ali odvojeno. Kupus i kelj u jedan lonac, a meso u drugi. Kad meso bude dovoljno kuvano, izvadite ga i stavite u istu tu vodu nasekan krompir na kockice. To meso odvojite u tanjir i ostavite ga da se smiri. Lepo će se osećati, a naročito kad mu dodate povrće. Poslužite u istom pjatu razdvojeno, kao na fotki.

I to je to!

Leave a Reply

Stay in Touch

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by Kornet