Poširano žumance sa topljenim livanjskim sirom u krem sosu od vrganja i crnog tartufa

Ovaj ekskluzivni doručak možete lako pripremiti uz malo sreće. Naime, treba da nađete crtni tartuf ili na pijaci ili u šumi, a i jedno i drugo je problem. Prošle sezone (2020) bilo ih je masovno na pijacama širom Srbije zbog korone, pa izvoz nije bio moguć. Tom prilikom smo se i lično uverili da u Srbiji rastu velike količine tartufa. Budući da se na domaćem tržištu nisu mogli plasirati po astronomskim cenama koje važe na zapadu EU, kod nas su se prodavali po sasvim pristupačnim cenama i za taj naš plitki kornoski džep. Ja sam nabavio oko 150 grama koje još uvek koristim.
Livanjski punomasni tvrdi sir pokazao se kao izuzetno dobar industrijski sir koji je zbog svog blagog ukusa i visokog procenta mlečne masti za ovakve prilike i pogodniji od parmezana ili grana padano sira. Najbliži je francuskom grijeru po čijem ugledu se u Livnu i pravi još od sredine XIX veka. Kad se izrenda, mekši je i lakše se topi od italijanskih sireva sličnog tipa.
Naravno, sve može i bez tartufa.

– 4 jaja
– 100 grama rendanog livanjskog sira
– 20 grama sušenih vrganja
– 50 grama maslaca
– 50 grama pavlake za kuvanje
– 1 smrznuti crni tartuf za rendanje

Iseckajte na sitno sušene vrganje i potopite ih u oko 1/5 dl tople vode.
U maloj posudi rastopite maslac, sir i pavlaku i zatim dodajte vrganje zajedno s vodom u kojoj su se omekšali.
Jaja skuvajte rovito, po ukusu, najbolje tačno 4 minuta u ključaloj vodi. Kad ih presečete pri vrhu, izvadite pažljivo kašikom sav sadržaj vodeći računa da odvojite žumanceod belanceta. To i neće biti neki problem jer će belance biti skoro sasvim skuvano, a žumance još tečno.
Pomešajte žumanca sa dobijenim sosom i pažljivo vratite u praznu ljusku od jajeta. Na kraju izrendajte tartuf sitnim rendetom.
Ovaj dirljivi doručak najbolje je poslužiti uz tostirani hleb.

NAPOMENA: Za ovako precizno isečenu ljusku potrebna je posebna sprava, ali možete slično postići oštrim nožem sa sitnim zupcima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2 Comments for “Poširano žumance sa topljenim livanjskim sirom u krem sosu od vrganja i crnog tartufa”

  1. Mija Sija

    Svaka čast na ovom divnom receptu. I hvala.

Leave a Reply