[post-views]

– Телефоном не можеш назвати, већ само позвати. ✘✘✘

Foto: Printscreen.


Емисија „Није а него молим” је права ризница погрешних информација, и то за децу. Невоља је што деца учествују у тим емисијама и певају пратеће вокале. Како онда да их убедимо да оно што су певали није тачно? Толико ауторитета око њих, а онда једног дана неко треба да им саопшти да оно у чему су учествовали, да је све била једна велика заблуда. Да су веровали у нешто због чега ће их годинама касније само критиковати. Да се ради о најобичнијем незнању које је обузело њихове родитеље, наставнике и рођаке. Биће много тешко.

Наслов ове цртице је уједно и наслов овог сонга. Дуња Петровић је за ову прилику смислила да се људи могу назвати када их зовемо, само када им дајемо неко име или надимак, а ако их зовемо телефоном, онда их позивамо! (?!). Ово сам прво чуо на телевизији на некој дечијој телевизији, али пошто нисам успео да схватим на шта је ауторка мислила, потражио сам на Јутјубу, па ми ни тада након првог слушања, упркос гестикулацији и кореографији, није одмах било јасно шта је ту шта – Дал’ телефон слонира ил’слон телефонира. Зашто се само на телефон позива, а људима се надева име називањем, остаће непознаница до даљњег. Песму изводе популарне „Ураганке“ (Hurricane). Докле се неко од надлежних не одазове. Уосталом, ево текста песме па закључите сами:

Ако некога назовеш, значи да му име даш
Зато немој никог телефоном никога да називаш
С другом када би да попричаш
Било да је стар ил’ нови
За здравље да приупиташ
Телефоном га позови

Правило је ово лако
Зато га мораш знати
Телефоном не можеш назвати
Већ само позвати

Телефоном кад назовеш
Ти не поштујеш бон-тон
То је ко кад неком кажеш
Ти си један телефон!

Наравно, није тачно. По РСЈ-11, али и свим другим речницима, назвати и позвати су синоними и ова тврдња нема никаквог упоришта.

Izvor: Sajt emisije “Nije a nego molim”, jednog od najretardiranijih sajtova u istoriji interneta.

#jezickenedoumice #zablude #mitovi #emisijezadecu #mraknaoko #hurricane #uraganke

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply