[post-views]

Njoke u sosu od žalfije sa šparglama

Čudno zvuči, a? Špargle su se napokon posle pauze od skoro 80 godina vratile na naše pijace i trpeze, uprkos tome što ovde odlično uspevaju i odatle praktično i potiču. Kao i mnoge druge kulture, iz neznanih razloga, njihova proizvodnja je prestala sa dolaskom socijalizma 1945. Pre rata smo ih izvozili, a do skora su se mogli naći samo iz uvoza po nekim astronomskim cenama. Slično važi i za žalfiju u prehrambene svrhe. Donedavno smo znali samo za sušenu žalfiju koja se koristi za čajeve i u druge medicinske svrhe. Ovaj recept je kombinacija dvaju recepata za sveži i blagi prolećni ručak.

Sastojci
500 grama njoka od krompirovog testa
10-15 listova sveže žalfije
2 veze svežih špargli
100 grama maslaca
100 ml slatke pavlake (pavleke za kuvanje)
so, biber, rendani parmezan

Priprema

Najpre operite i očistite špargle i stavite ih u vodu da se kuvaju.
Dok se voda zagreva, rastopite maslac zajedno sa iseckanim listićima žalfije, to posolite i pobiberite i tako pržite dok se sav maslac ne rastopi, na srenjoj vatri.

Špargle ne treba dugo kuvati. Nekih deset-petnaest minuta otkako voda provri. Odvojiti im samo one mekše delove i izvaditi ih iz ključale vode i dodati u sos sa žalfijom. To još prokrčkati pet minuta uz dodatak pavlake.
Kad je sos gotov, u vodu u kojoj su se kuvale špargle ubaciti njoke. One su kuvane kad isplivaju na površinu.
Presuti njoke u posudu i preliti ih sosom od žalfije i špargli. U tanjiru poslužiti rendani parmezan.

Napomena: Ovaj recept je pravljen po ugledu na mnoge recepte sa žalfijom, a špargle su ovde tretirane kao dodatak tom sosu. Italijani obično za pastu prave kremasti sos od špargli sa puno teških dodataka. Ovo je prolećna varijanta prilagođena nežnom balkanskom ukusu, osetljivom na previše ukusa Mediterana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply