[post-views]

Sarmice od kelja s parmezanom

Postoji prilično raširena zabluda da su sarme tipično balkansko jelo koje nam je došlo preko Turaka. Zapravo, taj način pripreme jela je poznat svuda. Ovo je verzija sarmi (involtini) na italijanski način. Zavijanje je isto kao kod naših sarmi. Razlika je u tome što Italijani neće u fil staviti pirinač, ali će obavezno upotrebiti parmezan i sos od paradajza. Ovo je tipično prolećno jelo, slično našim sarmicama od zelja.

Sastojci

1 glavica kelja, po mogućstvu sa što većim listovima
600 grama pelata od paradajza ili domaćeg soka od paradajza
300 grama mlevenog junećeg mesa
50 grama parmezana
1 jaje
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veza svežeg peršuna
prezle
maslinovo ulje
so/biber

Priprema

1.
Operite kelj i pažljivo otkinite nekoliko listova koliko procenite da vam treba. Ako je veća glavica, listovi će čak trebati da se seku po pola. Uklonite centralne žile i stavite u ključalu vodu listove da se izblanširanju na pet minuta.

2.
Napravite sos. Iseckajte sitno crni i beli luk i stavite u maslinovo ulje da se proprži. Zatim dodajte paradajz, so i biber i ostavite da se krčka petnaestak minuta. Možete dodati i malo peršuna.

3.

Dok se sos krčka, u posebnoj posudi umesite mleveno meso, parmezan, jaje, prezle (na tu količinu oko 30 grama) i peršun. Oblikujte ujednačene loptice. Uvijte ih u skuvane listove kelja.

4.
U lonac u koji ste stavili sarmice propržite ih na maslinovom ulju sa svih strana i zatim prelijte sosom od paradajza i ostavite da se na blažoj vatri kuva 30 minuta i jelo je gotovo. Možete ga poslužiti uz belo ili crno vino.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply