[post-views]

ЕМИСИЈА „НИЈЕ А НЕГО МОЛИМ” ДОПРИНЕЋЕ ПОВЕЋАЊУ НЕЗНАЊА КОД ДЕЦЕ! Ево шта се ПО ЊИМА дешава кад неког позовете НА КОЛАЧЕ.

Ова иначе симпатична емисија за децу која је обогаћена допадљивим и певљивим дечијим песмицама, осим правилима лепог понашања, бави се и језиком. Поред већ познатих бисера из ове емисије које потписује драматург Дуња Петровић, сад се ту нашао и онај да не можете код неког „на пицу” јер ћете тако „изгазити маслинке”. Међу њима се логично нашао и закључак да се не може ни „на колаче” јер вам се лако може доготити ово!

Илустрација Јакша Лакићевић

Ово је овако виђено оком једног од илустратора књиге „Језичке недоумице: Заблуде и митови” Павла Ћосића. Заиста би то овако требало да изгледа по ауторима ове „едукативне” емисије. Јер кад дођете на пицу, газите по маслинкама, онда се овако понашате и кад вас неко позове на колаче.
Попнете се на сто и изгазите их све! Буквално и дословно јер предлог „на“ по ауторима ове емисије може да значи само једно – да се НА нешто попнете. То је једино логично. Дакле, пазите како говорите и НА који начин позивате своје госте. У супротом вам се може догодити ова непријатна ситуација. Немојте случајно слати ни своју децу НА факултет јер би то значило да их шаљете да се алпинистички попну на зграду факултета. Немојте ићи ни НА Карабурму ни НА Теразије јер то онда значи да се наднесете над овим деловима града. Немојте ни НА корзо, ни НА кеј, ни НА концерт, ни НА утакмицу. Ово са утакмицом би могло бити посебно опасно јер знате и сами НА шта су све спремни хулигани НА стадионима широм земље и света.

Детаљније и опширније о књизи о језичким заблудама и митовима можете прочитати овде, а са истог линка и наручити књигу.

Из емисије „Није а него молим“, инкриминисана пемсица о пици и гажењу по маслинкама
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply