Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

На Новосадском сајму додељена Специјална награда Корнету и Прометеју за ово издање. Корнет нуди велике попусте на Речник!

14. marta je Održana promocija drugog izdanja rečnika sinonima u Vukovoj zadužbini, dok je 5. marta na otvaranju Novosadskog sajma knjiga Kornetu i Prometeju dodeljena specijalna nagrada za ovo izdanje.

За наручивање кликните овде или позовите на бројеве телефона 011/263 77 41 или 065/26 37 741. Достава је бесплатна!

На промоцији су учествовали проф. др Вељко Брборић, проф др. Рајна Драгићевић, писац и публициста Горан Гоцић, уредник и власник ИК Прометеј Зоран Колунџија, Драгана Ковачевић, новинар радија Београд и Павле Ћосић, у улози аутора и суиздавача.
– Да су специјални речници, попут Ћосићевог јединственог тезауруса, оно што недостаје српској лингвистици, истиче и професор др Рајна Драгићевић, која је појаву другог издања Српског речника синонима описала као велики догађај за нашу лингвистику и културу.
Опширније о промоцији на овој страници а о самом Речнику овде

– И овога пута „Прометеј“ и „Корнет“ урадили су оно што су Филолошки факултет, Институт за српски језик и Академија пропустили да ураде, а Српски речник синонима још један је од драгуља српске лингвистике – нагласио је професор др Вељко Брборић, представљајући друго издање речника у Вуковој задужбини. – Свака прича о српском језику је по мени чудо, иако су речи „наш суживот“. Јер ако се зна да поједини људи користе број речи који се може изразити у десетинама, да се онај који стигне да употреби неколико стотина речи сматра „нормалним“, док они најученији међу нама рабе тек неколико хиљада речи – а да их у овом речнику има око пола милиона, морамо се запитати: где су онда све те остале речи? То је та прича о активном и пасивном лексичком фонду… Осим по томе што нам је дао речник урађен на највишем научном нивоу, Павле Ћосић је већ у предговору одступио од устаљеног српског прототипа по коме се сваки аутор понаша као да ништа пре њега није постојало нити било урађено – тиме што се најпохвалнијим речима изражава о претходном, Лалевићевом речнику синонима.

– Величину овог подухвата доказује и то што се од Лалевића који је свој речник објавио давне 1974, нико није усудио на њега све до Павла Ћосића. Код корисника овог речника изоштрава се осећај за нијансе и односе међу речима чијем спонтаном овладавању доприносе, а врло су корисни и у настави. И поред бројних дилема и неслагања, говорници су свакако свесни да синоними постоје и због тога нам је овакав речник преко потребан – рекла је о овом капиталном издању др Рајна Драгићевић, нагласивши да су речници уопште важни и корисни јер „сваки доноси нешто ново и добро“.







Leave a Reply

Stay in Touch

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by Kornet