Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

СРПСКИ РЕЧНИК СИНОНИМА – ПАВЛЕ ЋОСИЋ

Kliknite ovde za naručivanje - besplatna dostava!

Друго, допуњено и исправљено издање Речника синонима Павла Ћосића, на 1.350 страна, заједно са регистром.
Ово капитално дело можете наручити директно овде (уз велики попуст. Цена преко сајта је 3.650 динара (укључена поштарина), док пуна малопродајна износи 5.800 динара.





Већ својим првим издањем из 2008. овај речник из ауторске радионице Павла Ћосића попунио је уочљиву празнину у нашој лексикографији. Претходно издан сличан речник постао је у великој мери застарео, па је појављивање овог дела обезбедило један од основних алата свим посленицима јавне речи – од новинара, преко правника и политичара, све до књижевника. У макроструктури је приметно да речник садржи неких четири стотине одредница више од претходног издања и неких 2.000 речи више по синонимским гнездима. Усто, селекција је знатно консистентнија. Још једна значајна новина је то да ово издање доноси и регистар речи, па се поједина реч може наћи у свим синонимским гднездима где се јавља. Наравно, основни принцип макроструктуре, организација по синонимским гнездима, која је и једини логичан приступ оваквом речнику, остаје на снази. Поменути регистар добродошао је додатак уз табеле са хипонимима, које су биле присутне у претходном издању, али у овом издању налазим четрнаест нових таквих табела. У микросруктури главна новина је то да се сада бележи и акценат речи (уз већ постојеће парафразе значења, раздвајање вишеструких смислова, коришћење богатог и доследног система употребних етикета).


Уверен сам, без икаквих резерви, да ово ново издање Српског речника синонима Павла Ћосића представља значајан искорак у правцу довођења речника на ниво изврсности. Тиме, а и чињеницом да задовољава потребе и знатно ширег круга корисника јер сад се реч и њени синоними помоћу регистра могу веома лако наћи без икаквог знања лексичких релација.

Проф. др Данко Шипка

tag. rečnik sinonima srpskog jezika pavle ćosić kornet

Gostovanje na RTS-u u emisiji Kulturni centar

Gostovanje na Radio Beogrdu u emisiji Klub 2
Sa prve promocije u Novostima
Tekst o Rečniku u Kuriru
Naručivanje preko Kupinda


2 Comments for “СРПСКИ РЕЧНИК СИНОНИМА – ПАВЛЕ ЋОСИЋ”

  1. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Many thanks!

Leave a Reply

Stay in Touch

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by Kornet